onsdag 30 november 2011

Tonårskärlek

Idag blev jag sugen på att titta på LotR-extramaterial. Sagt och gjort, jag och Erik (som inte hade sett extramaterialet på extended version!!) satte oss och tittade. Det tog typ tre sekunder innan mitt hjärta hade hoppat över trehundra slag vid åsynen av Orlando Bloom/Legolas.

Åh vad jag minns tiden med LotR och att dyrka Legolas. Jag och Mirre hade till och med en religion vid namn Legolasismen! Jag hade bilder på Legolas i mitt skåp, på mina väggar, jag köpte dyra bokmärken och fina kortlekar med honom på för att alltid ha honom nära.

Idag är jag inte speciellt förtjust i Orlando Bloom och tonåring är jag inte heller.

Men gudars skymning vad jag ändå får hjärtklappning mini av att se Legolas där på tvn!

En plansch jag fick i present, världens finaste!

tisdag 29 november 2011

Day Five: Your Least Favorite Female Character

(dag 5 från denna challenge)

Jag gillar inte Dawn. Jag tycker lite att hon är för gnällig och skådisen är inte min favorit, direkt. Ändå så gillar jag idén med karaktären - det är fruktansvärt roligt. Dock tycker jag som sagt, att hon är lite påfrestande. Egentligen är det nog jättebra spelat och så, men jag klarar inte av whine, whine, whine. Och i säsong 7 vill jag bara döda henne. Hehe. Nej men jag gillar väl henne minst, i alla fall. 

Men ge ungdomarna något att läsa!

Jag har under första halvan av den här kursen i läs och skrivinlärning mer än en gång stött på föreläsare, litteratur och allmänt annat folk som talar med skräck i blicken om den hemska nedgång i läsförståelse som man kan se hos svenska folket.

Det värsta är siffrorna på hur få ungdomar det är som läser frivilligt. Nästan inga ungdomar idag verkar vilja ta upp en bok och läsa för nöjes skull. Läser man är det på grund av en skoluppgift, inget annat. Litteratursida efter litteratursida pratar om detta i min kurslitteratur, och föreläsare har tagit upp alla möjliga anledningar till detta - där datorn verkar vara det största problemet.

Jag säger inte att det är fel att påstå att datorn har något med läsningen att göra. Det säger sig väl självt att om du sitter och spelar dataspel hela kvällarna efter skolan så finns det inte tid för läsning. Så är det bara.

Det som dock gör mig förvånad, ledsen och nästan arg är det faktum att det inte någonstans i kurslitteraturen och knappt ens så att föreläsarna har nämnt det, är att bristen på ungdomslitteratur kan vara en orsak till att allt färre läser frivilligt. Överlag att det finns en liten variation bland den publicerade skönlitteratur i Sverige tycks inte nämnas någonstans.

Jag har suttit väldigt länge och diskuterat detta med Caroline, och vi är rörande eniga - det finns alldeles för lite skönlitteratur. Och speciellt finns det väldigt lite ungdomslitteratur. Och framförallt finns det väldigt lite ungdomslitteratur och övrig litteratur riktad mot män.

"Men hur menar du nu, det finns ju mängder av böcker?" skulle säkerligen flera säga. Och ja, det är klart att det finns. Faktum är att sist jag var på biblioteket tittade jag bland ungdomsböckerna, och det fanns massor av böcker. Fast med ett litet problem.

Först och främst är mycket av ungdomslitteraturen inte svensk. Vill du läsa om ungdomar får du helt enkelt läsa om amerikanska ungdomar, eller brittiska, eller något annat som översatts och tagit in till Sverige. Det mesta är dessutom fantasy. Och är du fantasy-nörd är du säkert ganska nöjd, för du har mycket att välja på.

Och om du spelar ishockey, fotboll eller bandy är du nog också ganska nöjd. Vet inte hur många böcker jag ser för barn/ungdomar om fotbollsläger, hur man dribblar, "Berra är målvakt" eller vad de nu kan heta. Det finns jättemycket. Där är man nog också ganska nöjd. De som är sportintresserade kan välja och vraka.

Litteraturen som riktar sig till män, är oftast deckare. Det finns nog inte så mycket av något, som det finns deckare. 

Men det finns ju de som inte riktigt roas av det här. Som kanske vill läsa om vanliga svenska ungdomar som går i skolan, har jobbiga känslor, och bara är, men det finns nästan ingenting sådant. Inte så att det är lätt att hitta i alla fall. Som kanske inte roas av deckare, personer som skulle vilja läsa, verkligen vilja, men som bara inte kan se hur en amerikansk high school-elev, en tjock polischef med tre mord på sitt bord eller Gurra som missar frisparken i den viktigaste matchen skulle vara något vettigt för dem.

Det gör ont i mig att man i Sverige inte satsar mer på att publicera vettig, varierad ungdomslitteratur. Jag säger inte att det skulle lösa alla problem, absolut inte, men skulle det vara så farligt att prova? Det gör också ont i mig att man verkar tycka att killar antingen ska gilla sport, uppskatta fantasy eller vilja lösa deckare, för böcker om killar som "bara är" och har känslor, är sällsynta. Och finns de så riktar man dem ändå åt tjejer.

Jag tänker på när jag läser Harry Potter. Eller Percy Jackson and the Olympians. Eller en bra deckare (för jag har sådan tur att jag uppskattar sådant!) och jag älskar den känslan, när man slukar en bok, sida efter sida och njuter. Jag vill att fler ska få uppleva det. Jag vill att man ska tala till de som kanske inte hör till den stora massan (för jag antar att det publiceras mycket deckare och fantasy för att det antagligen är det som säljer mest) men som ändå kan behöva bli stimulerade. För jag vill inte tro att alla ungdomar som inte läser det låter bli bara för att de är "lata" eller sitter för mycket vid datorn. Det finns säkert de som är så, men det finns säkert de också som inte läser för att de helt enkelt inte hittar något som tilltalar dem.

Och det känns fruktansvärt jobbigt att det ska behöva vara så.

Caroline har förövrigt listat några boktips till ungdomar, och jag tycker ni ska läsa dem (och hela inlägget!) för de är bra. Ni kan hitta det inlägget här!

Tillsammans med Harry P, som förändrade mitt liv

söndag 27 november 2011

Day Four: Your Favorite Female Character

(dag 4 från denna challenge)

Jag kommer säkert vara jättetråkig men jag kan inte skriva någon annan än Buffy här. Hon är så fantastisk på så många vis, jag älskar att hon är söt som socker utan att vara traditionellt söt, tycker jag. Hon är intressant och spännande och har flera sidor, hon tycker liksom att hon kan göra så mycket olika saker vilket jag älskar, jag älskar att hon vill slåss mot demoner och vara cheerleader. Älskar att hon har många fel och brister, men älskar att hon bryr sig om människor så mycket.

Hon är helt, helt underbar och jag tror inte det finns någon MC jag tycker om så mycket i någon annan serie så som jag tycker om henne!

Hemma i Stockholm igen!

Nu är jag hemma igen på mysiga Lidingö. Det känns skönt att vara hemma igen, även om det varit helt underbara dagar i Bäsna med musikinspelning, pepparkaksbak, lussebullebak, julmarknad och goda middagar. Nu blåser det storm, men det känns inte av på samma sätt som i förra lägenheten, även om det såklart viner lite i lägenheten. Jag och Erik planerar att ta det lugnt och äta gott,  (nyss bjöd han mig på restaurang, vilket fin gentleman jag har till pojkvän!) och spela Lego Harry Potter years 1-4, så vi kan klara det spelet och belöna oss med years 5-7!

Först ville jag dock kräkas ur mig lite ord på min fanfic jag håller på att skriva. Har fått fanfiction lite på hjärnan den senaste tiden, och det gör att jag både läser och skriver.

Om ni vill får ni jättegärna kolla in mina sidor där jag postar fanfics, vilket är;

http://moltie.livejournal.com/

http://www.fanfiction.net/~moltie

lördag 26 november 2011

Day Three: Your Favorite Song Used in an Episode

(dag 3 från denna challenge)

 Det tog mig en liten stund att komma på någon låt, men sedan kom jag på att jag har mina ultimata favoriter, och det är Bif Naked - Lucky och My vitriol - Cemented shoes.

Jag vet inte varför jag älskar dem så mycket, men kanske för att de är så fantastiska och speciella och BRA!

fredag 25 november 2011

Day Two: Your Favorite Episode

(dag 2 från denna challenge)

Oj, som om det inte var svårt nog igår så kommer det här! Favoritavsnitt, det finns så fruktansvärt mycket som man skulle kunna ta upp. Avsnitten som blir favoriter hos mig tenderar att variera beroende på vad jag är på för humör. Och det kan ju ändra sig rätt mycket! Jag tänkte dock att jag måste nämna tre stycken, för jag får inte ner det till bara ett, det går helt enkelt inte. Spoiler-varning för de som inte sett alla avsnitt!

Först:

Something Blue

Jag älskar detta avsnitt eftersom det är så roligt och extremt välskrivet, dessutom händer det så mycket absurda saker att man inte kan göra annat än att hysteriskt fnittra sig genom hela. Jag var redan Buffy/Spike-fangirl innan jag såg det här avsnittet, så det var ju bara en dröm att något hände mellan dem!

Buffy: Spike and I are getting married!
Xander: How? What? How?
Giles: Three excellent questions.
        


 The body

Detta avsnitt är fantastiskt på grund av så många saker, speciellt gillar jag det faktum att det är ett avsnitt helt utan musik och att Buffy är så trasig i det, och hur de får hantera döden helt plötsligt utan att det ligger någon demon bakom, eller monster, eller vampyr. Att det bara hände och att det är svårare att hantera än något annat.

Anya: Are they gonna cut the body open?
Willow: Oh my God! Would you just... stop talking? Just... shut your mouth! Please!
Anya: What am I doing?
Willow: How can you act like that?
Anya: Am I supposed to be changing my clothes a lot? Is that the helpful thing to do?
Xander: Guys—
Willow: The way you behave—
Anya: Nobody will tell me.
Willow: Because it's not okay for you to be asking these things!
Anya (crying): But I don't understand! I don't understand how this all happens. How we go through this. I mean, I knew her, and then she's, there's just a body, and I don't understand why she just can't get back in it and not be dead anymore! It's stupid! It's mortal and stupid! And, and Xander's crying and not talking, and, and I was having fruit punch, and I thought, well Joyce will never have any more fruit punch, ever, and she'll never have eggs, or yawn or brush her hair, not ever, and no one will explain to me why. (She puts her hand over her face, crying.)
Willow (after a long pause): We don't know... how it works... why. 
    

Once more, with feeling

Många serier gör musikalavsnitt men jag tycker att Buffy the vampire slayer är de enda som lyckas och gör det bra. James Marsters och Anthony Head är så fruktansvärt bra sångare och Sarah Michelle Gellar är inte dålig hon heller. Det är en fantastisk blandning av musik och perfekt... allting!

Buffy: I’ve got a theory, it doesn’t matter. What can’t we face if we’re together? What’s in this place that we can’t
weather. Apocalypse? We’ve all been there. The same old trips, why should we care?

Buffy, Giles, Anya, Willow, Tara & Xander: What can't we do if we get in it. We'll work it through within a minute. We have
to try, we\'ll pay the price. It's do or die.

Buffy: Hey I’ve died twice.

torsdag 24 november 2011

Day One: Your Favorite Season

(dag 1 från denna challenge)

Jag tycker att det här är en väldigt svår fråga, för jag tycker om alla säsongerna av Buffy på olika sätt - de är liksom speciella på så fantastiska sätt att det är lite sjukt! Jag kan inte riktigt beskriva det hela. Jag måste dock slå till med och säga att säsong 4 är min absoluta favorit (men som sagt, det är väldigt jämnt!)

Jag tycker om säsong 4 pga att det dels är lite spännande att se hur karaktärerna förändras, det jobbiga i att hålla en vänskapskrets intakt när alla går åt olika håll - cause I've been there, hur bra vänner man än är så är det svårt att hålla kontakt och liknande när man alla vill olika saker inför vuxenlivet och drar sig åt olika håll. Därför tycker jag att säsong 4 är bäst. Den innehåller också några av mina favoritavsnitt, men de ska jag inte skriva om förrän på dag 2, så det får ni stå ut med att vänta på!


Buffy the vampire slayer-lista!

Tänkte försöka mig på denna!


Day One: Your Favorite Season
Day Two: Your Favorite Episode
Day Three:
Your Favorite Song Used in an Episode
Day Four: 
Your Favorite Female Character
Day Five: 
Your Least Favorite Female Character
Day Six: 
Your Favorite Male Character
Day Seven:
 Your Least Favorite Male Character
Day Eight: Your Favorite Friendship
Day Nine: Your Favorite Romance
Day Ten: Your Least Favorite Season
Day Eleven: Your Least Favorite Romance
Day Twelve: Your Least Favorite Episode
Day Thirteen: Your Favorite Potential Slayer
Day Fourteen: Your Favorite Female Villain
Day Fifteen: Your Favorite Male Villain
Day Sixteen: Episode You Like That Everyone Else Hates
Day Seventeen
: Character You Relate to the Most
Day Eighteen: Character Who Didn’t Get Enough Screen Time
Day Nineteen: Character You Like That Everyone Else Hates
Day Twenty: Best Spike-Centric Episode
Day Twenty-One: Best Willow-Centric Episode
Day Twenty-Two: Best Xander-Centric Episode
Day Twenty-Three: Couple You Wanted to Get Together But Never Did
Day Twenty-Four:
 Favorite Example of 90s Special Effects
Day Twenty-Five: 
Your Favorite Buffyverse Saying
Day Twenty-Six: 
Your Favorite Scooby Moment
Day Twenty-Seven:
 Cutest Moment
Day Twenty-Eight:
 Character You Love to Hate
Day Twenty-Nine:
 Episode You Hate That Everyone Else Loves
Day Thirty:
 What You Think Made Buffy So Great

Brb, Bäsna

Idag ska jag, Erik och Anna åka till Bäsna! Det ska bli väldigt mysigt att komma iväg från stan lite. Lite jobbigt stressigt dock i och med att hemtentan som jag trodde jag hade full koll på kanske jag inte har speciellt full koll på men jag tar med mig datorn, böcker och anteckningar och får hinna jobba med den och roa mig med julmarknad och pepparkakor också!

Tåget går dock inte förrän om några timmar så jag försöker packa, äta lunch och ta det lite lugnt (och såklart skriva på hemtentan också!). Nu har jag dock en paus så jag kollar på lite avsnitt av Lyxfällan som jag  inte sett, och jag älskar Lyxfällan! Mest för att jag blir så glad att inse att jag verkligen inte har ekonomiska problem när jag tittar på det, och blir avskräckt att försätta mig i en sådan situation själv. Jag kan förstå att man tar lån för hus, bil eller när allt bara går sönder samtidigt (typ diskmaskin, tvättmaskin osv) men för typ, mobiltelefoner, kläder och inredning? No way.

Bjuder på en bild på mig själv

onsdag 23 november 2011

Prisa Gud! (eller H&M)

Jag har varit i akut behov av lite klänningar med tanke på att det ska bli nyår och julbal och liknande. Förra året hade jag extrem klänning-ångest, men nu har jag ögnat igenom H&Ms hemsida den senaste veckan och tittat på två klänningar som jag tycker var väldigt fina, nämligen dessa två:




  
Jag har varit lite tveksam med tanke på att jag känt mig så osäker på min kropp (tjock och ful i allt, känns det som nu!) men när jag fick ett erbjudande på att få 50 % rabatt på utvald vara kunde jag bara inte säga nej till att lägga en beställning! Tack vare att H&M var så snälla nu också fick jag ändra och krångla (beställde lite krångliga storlekar på ena klänningen pga att den storlek jag ville ha var slut igår när jag lade beställningen, men i lager nu igen) och de fixade till rätt storlek och nu får jag dem även skickade till mamma och pappa i Tystberga, eftersom beställningen kommer precis runt jul då jag ska vara hemma. Mycket trevlig personal jag blev bemött av måste jag säga!

Dock minus till att de hade extrem irriterande musik när man väntade i telefonkö. Att lida sig igenom telefonkö är tillräckligt utan skränande musik i öronen!

Men det var väl en julklapp till mig själv i alla fall, två fina klänningar som förhoppningsvis passar!


NaNoWriMo, Kate Voegle och förkylning

Igår blev jag klar med min NaNo! Jag är oerhört stolt, det är fint att lyckas bli klar långt i förväg och jag hade hoppats på att lyckas med det eftersom jag skrev rätt bra i början av månaden, men sedan tappade jag lusten. Jag bet dock i och lyckades, och nu är jag... kanske inte nöjd med boken. Jag är väldigt nöjd med att skriva så mycket dock!

Jag har varit sjuk, vilket inte är kul, de senaste dagarna. Är fortfarande inte helt frisk. Det startade som ont i halsen i fredags och förvandlade sig till en extremförkylning någonstans under lördagen. Det är inte speciellt förvånande eftersom jag spenderade veckan i förskoleklass med sjuka lärare och elever, men ändå lite bittert. För första gången någonsin blev också Erik smittad av mig, så vi har båda varit sjuka. Jag känner mig fortfarande väldigt trött och seg, men jag har i alla fall inte feber idag tror jag, och halsen känns aningen bättre. Det är jobbigt att snora dock, eftersom jag har typ världens största fobi för snörvel och snytningar. Något man får lära sig att leva med, antar jag, men det är fortfarande inte speciellt roligt!

Nu har jag tre timmar seminarium idag som jag måste gå på, så vi får se hur det går. I måndags hade jag det också, men då hade jag sådan tur att jag fick gå efter en kvart då jag hade redovisat eftersom alla såg hur kasst jag mådde.

Annars har min nya obsession blivit Kate Voegle. Hon spelar Mia Catalano i One Tree Hill säsong 5-6 (vet inte om hon är med i de andra säsongerna också, tänker inte se dem, säsong 6 har ett perfekt slut!!!) och hon är artist också. Hon har så där underbara härliga låtar och jag har använt dem som painkillers de senaste dagarna. Jag tycker verkligen att ni borde lyssna på henne! Speciellt Manhattan from the sky som bara är... lovely!

måndag 21 november 2011

Jag vill ha tips på tv-spel!

Jag är så sugen på att köpa extremt mycket tv-spel, eller i alla fall önska mig i julklapp.

Just nu spelar jag och Erik Lego Harry Potter years 1-4 (och med tanke på hur AWESOME det spelet är så är ju years 5-7 lätt ett köp när det väl passar) men jag vill ha mer tips. Meer!

Någon som har tips på bra spel till Wii/DS/Playstation 2? Jag tycker om Mario, Harvest Moon och sådant liknande gulliga grejer till Wii, samt till DS så gillar jag ju... Pokémon. Haha. Playstation är min stora favoritkonsol och jag älskar Kingdom Hearts där. Jag tycker helt enkelt om lite gulliga, halvkluriga, fina spel!

Jag tycker INTE om Zelda. Alltså verkligen. Big no no. Jag gråter när folk vill spela Zelda-spel med mig.

Annars är jag inte så kräsen. Inga skjutspel, typ. Eller sport, helst. Spelar bara sportspel med pappis!

söndag 20 november 2011

Svar på Harry Potter-frågor!

Hittade detta roliga formulär på Hannas blogg, som hon i sin tur hade stulit från någon annan. Stöld ftw!

Vilket elevhem skulle du tillhöra?
Slytherin all the way! Jag har sedan jag började läsa böckerna nog identifierat mig som Slytherinare. Ett tag försökte jag inbilla mig själv att jag var Ravenclaware (min första användare på hogwarts.nu var även Ravenclaw) men denna charad höll i ungefär en vecka för att sedan avslöja mig som en in the closet Slytherinare. Jag blev sorterad in till Slytherin av Pottermore också, men eftersom de sedan tidigt bevisat sig ha enbart till stor del slumpat in medlemmar kan jag tyvärr inte ta det testet på för stort allvar. Men jag är Slytherinare, helt klart!

Vilket djur skulle min Patronus vara?
En katt! Känns lite jobbigt att dela patronus med Dolores Umbridge typ, men jag kan verkligen inte komma på vad det annars skulle vara, jag älskar ju verkligen katter, så det skulle vara sjukt konstigt med något annat. Möjligen, möjligen skulle min patronus kunna vara en delfin, men det är verkligen ett stooort maybe. Tror det är ganska troligt att det är en katt, faktiskt.

Vilket skulle vara mitt favoritämne på Hogwarts?
Jag tror att det beror lite på lärarna, vilket det oftast gör för mig när det gäller favoritämnen. Om Snape var lärare i trolldryckskonst skulle jag nog lätt tycka att det var bäst, för att jag då kunde dreggla över honom under lektionerna. Samma sak om Firenze var lärare i spådomskonst, då skulle jag nog joina dreggelklubben där. Om history of magic hade en annan lärare än Binns skulle nog det dock vara min stora favorit, eftersom jag är en historiegeek, hehe.

Favoritplats i Harry Potters universum?
Prefekternas badrum! Alltså seriöst, jag älskar badkar och vatten och skumbad och prefekternas badrum låter ju som en DRÖM. Vem skulle inte vilja ligga där i vattnet i typ flera timmar??

Dina favorit citat?
The last enemy that shall be destroyed is death, It does not do to dwell on dreams and forget to live, Do not pity the dead, pity the living, and above all those who live without love och The world had ended, so why had the battle not ceased, the castle fallen silent in horror, and every combatant laid down their arms? är nog de väldigt stora favoriterna, fast egentligen finns det inget som slår:

He couldn’t know that at this very moment, people meeting in secret all over the country were holding up their glasses and saying in hushed voices: “To Harry Potter – the boy who lived!”


Favorithändelse i böckerna?
När Fred och George Weasley startar ett upplopp mot Umbridge och avslutar med frasen "Give her hell from us Peeves" är så underbart bra. Älskar också The forest again, hela det kapitlet ger mig gåshud bara av tanken på det, det är så bra, hemskt, hjärtskärande. Look at me med Snape är också bland det som bara... etsar sig fast.

Favoritkaraktär?
Jag har haft flera olika och det skiftar fram och tillbaka och ibland känns det som att jag inte ens har en favoritkaraktär längre. Men Severus Snape har varit den som legat mig varmast om hjärtat, utan att jag riktigt kan förklara varför och han är nog min stora favorit. Annars är Arnold pygmépuffen jäkligt nära också. Rosa och gullig? Jaaa.

lördag 19 november 2011

Mat för kungar

Jag är förkyld och lagom bitchigt depp på grund av det, men en bra sak var att idag var dagen då jag äntligen skulle få prova att göra en kycklinggryta jag velat prova ett tag, och det blev supergott.

Jag hittade receptet på den här bloggen, och följde det i stort sätt till punkt och pricka, men såklart hade jag lite egna idéer och så. Jag hade bara en halv lök och en halv röd paprika, och så hade jag en hel burk med kokosmjölk i och kanske möjligen lite mer röd currypasta. Jag kryddade med lagom mycket salt och peppar, hade i en buljongtärning och lite soja. Jag var osäker på hur mycket soja som var lite soja, men hade i så pass mycket att grytan fick en lite brunare färg, vilket jag tyckte var ytterst gott! Vi serverade med ris och isbergssallad.

Jag skar kyckling i bitar och fräste med paprika och gul lök

Serverade självklart med ris

Typ det godaste jag ätit på länge!

Erik tyckte om sås...

torsdag 17 november 2011

Vill jag sätta barn till denna värld?

Ideal som är som ingen kan leva upp till, krav och förväntningar, vi ska alla leva upp till dem på bästa möjliga sätt och det känns som en ond cirkel för inget man gör eller lyckas med räcker på något sätt till för att vara nog. Oavsett vad man gör är det på något sätt inte bra nog - man är fortfarande för ful, man är fortfarande för tjock, man är fortfarande för blyg, för på, för pryd, för slampig, för fel. Det känns som om det är så att alla i världen är dömda att misslyckas för jag har svårt att se att någon människa någonsin, och det spelar ingen roll vem, egentligen duger. Det är som att det alltid finns något mer man kan göra, något mer ideal man måste leva upp till, några fler personer som man måste tillfredsställa.

Man är ju medveten om allt det här. Man är medveten om att det finns ideal som är så sjuka, man är medveten om vad de gör mot unga människor men idag, idag var jag bara med som en sådan där sak som gör att man känner hur hjärtat bara gråter på insidan och man vet inte vad man ska göra.

Jag gick bakom ett par, tre tjejer som är 6 år gamla. Och de diskuterade vikt. De diskuterade vad de kunde äta, inte äta. Att macka och mjölk innehöll så mycket fett att de inte kunde sätta i sig det. En debatt om huruvida en halv banan var okej, eller om det också var för mycket. För mycket för dem. De här 6-åringarna, som enligt mig inte ska tänka på mer än att leka, ha roligt och älska livet. Hur länge dröjer det innan de här barnen, de här alldeles, alldeles för unga barnen, står framför spegeln och jämför sin kropp med andras, och börjar känna att de inte duger? Att det är något fel på dem och att de behöver ändra på sig?

Jag får ont i magen. Och i hjärtat. Och i själen. Jag undrar hur vi människor orkar leva i det här samhället, där allt bara handlar om att peka ut fel. Där vi tycker oss ha en rätt att tala om för andra människor hur de ska se ut, hur de ska leva sitt liv och hur de ska vara mot andra människor. Där vi får barn, våra barn, att bete sig som vi och i en tidig ålder, så pass tidig ålder att de knappt ens hunnit leva, börjar tänka på utseende, vikt och vad de äter.

Och det får mig att fundera, vill jag ha barn längre? Vill jag sätta dem till denna värld av krav, ideal och hets om utseende, beteende och vikt, i en ålder som är så pass ung? Hur ska jag, som förälder, kunna vara en bra förebild för dem?

tisdag 15 november 2011

Saker jag gör

Just nu känns det som att jag ska hinna med väldigt mycket när min kropp egentligen vara vill lägga sig ner och vara extremsjuk. Igår var jag hemma för att jag kräktes hela natten och var livrädd för att vara drabbad av vinterkräksjuka. Verkar dock ha varit något vanligt, för mådde mer ok idag. Dock som sagt, mest för att jag tvingar mig att hantera denna vecka. Vi har VFU som är obligatorisk och vi ska skriva hemtenta och jag skriver även NaNo, Fefos julsaga och gör lite annat. Mycket man ska hinna med alltså!

Önskar att jag kunde skriva något roligt, genomtänkt och spännande inlägg men det kan jag inte. Det får komma sen!

söndag 13 november 2011

Gäster i helgen!

Eller i alla fall en gäst. Mirre har vart här hela helgen, sen i fredags kväll, och hon åkte nyss hem igen. Vi har haft det jätteroligt och ätit väldigt mycket god mat, tittat på sjöhästar på Aquaria och självfallet spelat massa tv-spel, vilket vi alltid gör när vi träffas! Mirre har levt livet i Tyskland under detta år, och kom hem bara för några veckor sedan, vilket jag blev glad över så jag får ha min bästis i samma land som jag är!

Lite bilder från helgen får man väl bjussa på antar jag.


Matlagning!

Mums, mums.

Snask såklart!

Lördagsbrunch var ett måste

Mirre på Aquaria

Och igen

En groda!

Lördagsmiddag

Fina salt och peppar-delfiner!

fredag 11 november 2011

Mysmorgon!

Det går att göra en tidig morgon mysig, och ljus hjälper verkligen! Fint sätt att fira fredag på, eller hur? Ljuslyktorna är från Ikea och jag älskar dem!


torsdag 10 november 2011

Idag är jag så glad!

Hela dagen idag har jag bara varit så himla glad. Liksom, verkligen GLAD. Mött alla med ett leende, skrattat, mått bra och bara känt för att sprida glädje. Förstår inte var allt detta kom ifrån? Inte för att detta egentligen är något att klaga på, det är ju bara fint! Kan lista några faktorer som kan vara bidragande till detta:

SOLSKEN
Förstått tjusningen med mellanmål
Mellanmål bestod av god smörgås med supergod påläggsskinka. Om nom
Firar 18 månader med Erik <3<3<3
Min bästa vän Mirre, som jag inte träffat på hundra år, kommer hit imorgon!

JAAA jag är en riktig solskensstråle idag, and I loooove it!

Jag och Mirre på Öland 2008.

onsdag 9 november 2011

tisdag 8 november 2011

Glömde nästan!

Jag och Anna var ju på Eric Saade som jag nämnde här.

Jag tog lite fina bilder då, så jag kan väl ändå dela med mig av dem, vad ska jag annars göra med dem, liksom? Titta och njut av en söt Eric Saade!






Fullspäckade veckor

Oj, vet inte hur jag hinner med mig själv just nu! Denna vecka har jag lektioner alla dagar förutom onsdag, men då på onsdagen så har vi basgruppsdag, vilket tar upp hela förmiddagen ändå (då ska jag dessutom tvätta sedan resten av dagen) och i helgen tror jag att min bästis Mirre, som varit i Tyskland alldeles för länge och som jag inte träffat sen i juni, kommer hit och hälsar på och stannar några dagar! Efter det blir det en vecka av praktik och sedan har vi en vecka där jag förutom två läkarbesök måste skriva en inlämningsuppgift. Utöver detta skriver jag även NaNoWriMo (nu över 14000 ord, bra va?) och försöker pyssla så mycket jag kan med vår nya lägenhet. Det är helt sjukt vad sugen jag är på att städa jämt! Undrar hur länge det håller i sig, man kan ju hoppas att det håller i sig längre än denna vecka, i alla fall.

Hade eftermiddagsseminarium igår, och ska ha det idag med. Dessa mornar har jag gått upp relativt tidigt och haft tid med att träna, duscha, äta frukost, diska/städa, handla, dammsuga och laga lunch innan det är dags att ge sig av. Jag tycker att jag är ganska duktigt i alla fall!

Vet att jag lovat mer bilder på lägenheten och jag lovar att det kommer snart! Har tagit några fler bilder i alla fall, så egentligen ska väl mest de sista bilderna tas, och sedan kan jag börja ladda in!

Ni får nöja er med en bild på mig och ett äpple

söndag 6 november 2011

Första bilderna från lägenheten!

Här är vår fina matplats:


Och här var det första vi åt till middag:


Ska ta fler bilder snart, men det är fortfarande lite grejer kvar som ska fixas innan jag känner mig riktigt stolt nog att visa upp allt. Det mesta är dock uppackat och klart, vilket är jätteskönt!

lördag 5 november 2011

Livet som sambo börjar nu

Idag flyttade vi alla mina saker, och alla Eriks saker, till en 1a på Lidingö. Det var lätt för mig att flytta, för jag flyttade bara 3 trappor ner. Erik var tvungen att åka med flyttlass från KTH där han har bott, men han har å andra sidan inte riktigt lika mycket saker som jag har.

Just nu är det fortfarande aningen kaos, det finns kassar med grejer överallt, vi måste plocka upp Eriks kläder och lägga i lådor och sedan plocka in bestick och liknande. Vi har dock lyckats få upp alla mina filmer i bokhyllor, samt alla mina böcker, med undantag av lite kurslitteratur som ska säljas, så det känns väldigt skönt. Alla mina kläder flyttade jag och Erik redan igår, vilket var väldigt skönt att ha gjort idag.

Dagen har varit LÅNG! Vi gick upp kl. 8, åt en mysig frukost med yoghurt och baguetter, och sedan åkte vi till olika ställen - Erik till sitt studentrum för att möta upp sin familj och börja packa ihop allt som skulle flyttas, och jag åkte till IKEA där mamma och pappa väntade på att få hjälpa till med lite inköp. Det blev en snabb vända på IKEA eftersom vi hade ganska bråttom, men vi fick ändå med oss det vi behövde. Det blev nya hyllor, lite korgar att ha saker i, diskställ, mattor, skärbrädor, bättre knivar än de jag har och lite annat vi visste att vi behövde.

Vi flyttade saker under många timmar, försökte få ner resten av alla mina prylar som inte redan var packade och klara, sorterade det som skulle slängas, skänkas, tas med till nya lägenheten och det som mamma och pappa skulle ta med sig. Vi fick en mycket välförtjänt matpaus runt kl. 15 där vi avnjöt supergod mat på Restaurang Näset, som jag aldrig varit på innan trots att det ligger precis bredvid "mitt" Ica (lovar att vi kommer gå dit mer nu!) och sedan fixade vi lite till, innan jag, mamma och Maria åkte till nyöppnade Ica Kvantum för att handla lite smått som hade glömts köpas på IKEA, men också mat så jag och Erik slapp åka och storhandla själva.

Sedan blev det en kväll av flyttande på saker och först vid kl. 21 var vi så pass klara att mamma och pappa kunde bege sig av hemåt igen (Mats, Maria och Greta hade åkt tidigare, då de har mycket längre att åka) och då var jag och Erik så trötta att vi bara ville dö. Vilken tur att vi har familjer som ställer upp och hjälper till med sånt här, annars tror jag att vi aldrig hade lyckats!

Dock fixade vi som sagt in lite grejer så det inte är jättemycket kvar, men det finns ändå en hel del kvar att göra. Det känns dock jättebra, lägenheten är så fin och jag tror verkligen att det kommer bli världens bästa ställe så fort vi fått allt i ordning! Då lovar jag att bomba denna blogg med bilder.

Glad och lycklig sambo!

fredag 4 november 2011

När vi blev Eric Saade-fangirls en kväll

Igår var Eric Saade i Gallerian i Stockholm och uppträdde med tre låtar (Hearts in the air, lugn version av Popular och sedan nya singeln Hotter than fire). Jag tycker att Eric Saade är så söt, och Anna tycker också det, så vi tyckte att det kunde vara värt att gå dit och titta! Sagt och gjort, vi kom dit och köade en timme för att få se honom (och han är så söt!!!) och sedan köade vi nästan en timme till för att få autografer. Han var så gullig när vi kom dit, vi pratade om att Greta gillar honom och sedan sa jag att jag jobbade båda gångerna på Gröna Lund när han uppträdde där, men att jag var med honom i tankarna... Haha! Va, liksom? Vi var lite skakiga. Mycket dock, kanske för att vi inte hade ätit.

Men åh, jag älskar verkligen att vara fangirls. Älskar också pojkband/pop-pojkar och att skrika halsen av sig, även om det inte egentligen är helt fantastiskt. Men Eric är i alla fall sååå söt, och snäll. Och sjunger bra!

Det bästa var när vi skulle ta våra signerade skivor och gå, och sa "Hälsa Molly!" och han såg jätteglad ut och bara "Det ska jag göra!". Vi lär ju varit de enda två som bad Eric Saade hälsa hem till sin flickvän, utan underliggande dödshot.

Men jag älskar verkligen Molly, så det hade varit dumt att inte göra det! Shippar också Eric/Molly alldeles för mycket. Tycker att de är så söta tillsammans, vill absolut inte att de ska göra slut!

Nu har vi dock annat att göra än att babbla om Eric Saade, vi flyttar ju imorgon! Jag har packat det mesta av mina filmer och böcker, men sen har det tagit stopp... Ska börja ta tag i mina kläder idag, förr eller senare. Är så glad att jag imorgon kommer dela lägenhet med min Erik!

onsdag 2 november 2011

One Tree Hill får mig att explodera

... av kärlek.

Jag har nog kommit fram till, en gång för alla, att One Tree Hill är utan tvekan mitt ultimata guilty pleasure likt inget annat här på jorden. Jag tyckte först inte om den här serien, mest för att jag gillade O.C., men jag såg ett avsnitt en gång, ur säsong 3, och jag fastnade. Efter det slukade jag, och min lillasyster som samtidigt fann serien, alla säsongerna som fanns och följde slaviskt det som gick på tv. Jag har alldeles nyss köpt två till säsonger av serien, och har nu 6 säsonger.

Egentligen är One Tree Hill komplicerat, orimligt, konstigt och stämmer inte överens med något som de gör. Man märker fel genom serien och mycket som skulle kunna vara bättre, men ändå, ändå sitter jag slaviskt och skrattar, gråter och avundas deras liv. Om jag behöver någonstans att fly och vara riktigt emotionell och jobbig, tittar jag alltid på One Tree Hill.

Jag tycker mest om Nathan/Haley, som är det bästa paret som finns i den fiktiva världen. Jag har aldrig någonsin dyrkat ett par så mycket som jag dyrkar dem. Buffy/Angel, Buffy/Spike, Ron/Hermione eller Tony/Michelle kan slå dem. Jag älskar också mycket att Nathan/Haley får vara ett par, genom hela serien, trots att de har up and downs. De gör aldrig riktigt slut eller så, vilket är bara så fint och jag behöver det där att de är så perfekta.

Ibland kan jag, i mina stunder när jag tittar som mest slaviskt, bli orolig att jag lever mig för mycket in i vad de har och tror att livet fungerar så som det gör för dem, men jag brukar oftast vakna ur min dröm och bli som vanligt igen. Jag bara älskar att ha One Tree Hill där att titta på, något som inte kräver egentlig hjärnkapacitet och som bara är BRA.

Dessutom är Haley och Nathans son Jamie världens sötaste unge. Så det så.



tisdag 1 november 2011

Om läsning, språkutveckling och föräldrar

Jag har börjat en ny kurs, läs och skrivutveckling. Jag tycker att detta är väldigt, väldigt intressant, av flera anledningar. Dels är läsning min starka sida, och skrivandet lika så. Det är inget jag lika bra på. En annan sak jag är väldigt bra på är att tala, hålla tal, redovisningar, allmänt bara prata. Så det är klart att detta intresserar mig.

Vi har hunnit med två föreläsningar hittills, idag pratade vi väldigt mycket om språkutveckling - hur man får sitt språk, vad som kan påverka ens läsförståelse, hörförståelse, och vad som kan bli ett problem i skolan. Förutom att det var intressant och roligt (vår lärare är SÅ bra, vilket är underbart efter matematikkursen) så fick det en verkligen att tänka på hur mycket läskunskaper betyder för elever, barn och föräldrar för den delen, och sorgen som finns över att lässvårigheter bara ökar.

Mycket som påverkar hur barn lär sig är, kanske inte otippat, föräldrarna. Vad man för för samtal hemma, om ens föräldrar är högutbildade eller inte, eller bara vad för idéer man har om att träna sina barn i. Jag kan bara inte undgå att tänka på min egen uppväxt och vad jag fick med mig in i skolvärlden. Mina föräldrar är inte högutbildade på något sätt, vilket gjorde att jag inte hade lika mycket att hämta när det gällde hjälp med läxor osv, som kanske andra barn hade. Jag fick alltid hjälp med läxorna, men ibland, såklart när man blev äldre, blev det lite problem.

En sak, som jag är oerhört tacksam för, gjorde de dock. De läste alltid högt för mig och min lillasyster. Jag kan inte minnas någon dag när vi inte läste högt. Oavsett hur trötta de var, hur mycket de egentligen ville göra något annat, så läste de alltid för oss. Vi läste högt varje kväll fram tills att jag började skolan vill jag minnas, och även när jag och Hanna blev lite äldre, läste vi ändå en bok högt varje semester, och detta slutade vi nog inte med förrän jag började högstadiet.

Jag lärde mig läsa, och skriva, oerhört tidigt, och detta är helt klart en av de stora faktorerna för det. Jag är så glad att jag fick den kunskapen och utvecklingen, att det alltid fanns böcker jag kunde läsa hemma och att ingen, vare sig hemma eller i skolan, betvivlade min förmåga. Jag fick alltid utmaningar och kunde utveckla mitt läsande, vilket gjorde att jag inte drabbades av problem när mer läsning krävs i fler ämnen (ex. SO, NO osv) och man inte hinner med. Jag hade alltid läsningen i min egen mentala ryggsäck, något jag var säker på.

Idag på lektionen gick vi igenom vad som är viktigt om man vill hjälpa sitt barn till större ordförråd, läsförståelse och liknande, och högläsning är en sådan sak. Att diskutera läsning, läsa tillsammans och göra läsningen rolig.

Jag hoppas verkligen att när jag får barn, att jag kommer ge dem en bra resa in i samhället och försöka rädda dem från allt för stora svårigheter. Speciellt med läsning. Man borde väl göra som man lär sig, antar jag? I alla fall det man lär sig som är positivt.