söndag 29 juli 2012

Helt slut...

Om någon undrar varför jag inte bloggar så mycket just nu så är det för att jag är helt slut pga jobb, aktiviteter, planering och annat som jag håller på med. Jisses alltså. Tycker oftast att jag inte gör mycket annat än slöar, men nu blir det verkligen mycket jobb och annat som bara äter upp all min tid. Har jobbat tre dagar nu, många timmars jobb, och idag har vi varit på Gröna Lund för att åka lite karuseller och träffa Eriks familj.

Jag, Erik och Anna åkte Vilda Musen och fick ett fint attraktionsfoto. Är det inte jättevackert?

Det kan också vara så att om jag håller mig borta från bloggen så är det för att jag tittar på OS... Åh du underbara sportevengemang!

onsdag 25 juli 2012

Slut på semester, tillbaka till jobbet!

I måndags tog min semester slut och jag började med ett 12-timmars arbetspass. Gissa om sådant gör en helt slut! Jag har varit ledig i två dagar men känner mig fortfarande helt slut i kroppen. Imorgon blir det ett 11-timmarspass, sen kör jag 10-timmarspass på fredag innan arbetsveckan avslutas på lördag med ett härligt 5-timmarspass.

Idag bjuder Stockholm på strålande väder (och lön!) så man kanske skulle fira det lite? Jag och Erik tänkte gå ut ikväll och äta Krejsys grillbuffé, restaurangen på Gröna Lund som ständigt frestar mig där jag står och jobbar med sina fantastiska dofter. Vi har faktiskt aldrig ätit där innan, så det känns verkligen som att det är på tiden!

Innan det ska jag dock hinna med att träna lite, jag och Erik har upptäckt att vi har en jättebra löparrunda precis bredvid vår lägenhet så nu finns det inga ursäkter längre att inte börja försöka bli lite mer hälsosamma och tränade!


söndag 22 juli 2012

Lis guide till Wizarding World of Harry Potter

En del har frågat mig lite om hur det gick till när jag, Erik och Anna åkte till USA - vad vi såg, vad vi gjorde, hur mycket det kostade, var vi bodde, osv. Det känns som jag svarat så himla många nu att det känns lättare att jag bara skriver ihop lite saker här nu som jag kan länka när någon undrar!

Vill dock förtydliga att det såklart är mina åsikter och tankar, jag är ingen expert eller reseguide, men jag har ju trots allt varit där.

Vi åkte till USA först på grund av en anledning - LeakyCon 2011. Det blev tillslut en härlig Florida-resa. Jag tänkte att jag skippar LeakyCon lite då det oftast ju inte är det folk frågar om - mest vill man ju veta hur mycket resa, boende, mat och parkerna kostar.

Orlando, Florida är typ paradiset för alla som gillar nöjesparker. Det finns hur mycket som helst. När vi reste dit flög vi med SAS. Vi tänkte att det var skönast, för vi visste vad vi fick och det var ett bra flygbolag som har gott rykte. Vi flög först till Chicago, där vi sedan bytte plan till Orlando. Resan tog ungefär 12 timmar allt som allt tror jag, med flygplansbyte och liknande. Det kostade oss ungefär 8000 kr person för flyg tur och retur. Då hade vi även med en försäkring som gjorde att om vi blev sjuka eller av någon annan anledning inte skulle kunna åka skulle vi få tillbaka alla pengarna.

Det finns många sätt att bo på i USA. Vi valde att bo på hotellet där LeakyCon skulle vara, vilket är ett mycket fint hotell som heter Royal Pacific. Det är ett s.k. on-site hotell som har ett samarbete med Universal och deras parker. Royal Pacific låg tio minuters promenad från Islands of Adventure, Universal Studios och Universal CityWalk. (mer om detta senare).
Hotellet var väldigt, väldigt fint. Vi lyckades få rabatt på vårt rum i och med konventet, och betalade ungefär 4500 kr var för 10 nätter. För att bo på detta hotell behöver minst 1 person i sällskapet vara över 21 år gammal.

10 minuter bort från vårt hotell låg alltså Islands of Adventure och Universal Studios - Universals två stora nöjesparker med massa "småparker" i. Det är i Islands of Adventure som Wizarding World of Harry Potter ligger. Vi som älskar nöjesparker köpte 2dagarspass till båda dessa parker, vilket gick på ungefär 1000 kr. Då får man gå i alla dessa fantastiska delar av parkerna och åka hur mycket man vill. Något som är bra och väl värt pengarna att lägga till (som vi dock inte behövde betala för pga att vi bodde på ett onsite-hotell där sådant ingår) är ett s.k. Expresspass. Ett expresspass kostar 87 dollar och har du detta pass får du gå före i köerna på nästan alla attraktionerna, som alltså har en vanlig kö och en "snabbkö". Vi köade i kanske 10-15 minuter till attraktioner som hade köer på 1 timme! Det var otroligt vettigt att ha, man kunde åka mycket mer och slapp känna att man stod i kö hela dagarna.

Jag tycker att det alltid är viktigt att poängtera att du alltså inte bara åker till Wizarding World of Harry Potter - du kommer automatiskt få inträde till minst 5 andra coola parker med hur mycket spännande som helst att titta på och ha roligt i. Islands of Adventure har bl.a. Jurassic Park, Marvel Island, Doctor Seuss - alla med härligt spännande åkturer som man bara inte kan missa.

Wizarding World of Harry Potter är ju dock det som de flesta av oss såklart tycker är viktigast, och det är en mycket, mycket underbar park. Det finns tre åkturer i den här parken, Flight of the Hippogriff, Dragon Challenge och The Forbidden Journey. Alla tre är utrustade med fantastiska köfållor som är spännande att gå i. Forbidden Journey kan vara det häftigaste man får uppleva som HP-fan så det är en sådan åktur du ska åka. Backa inte på grund av kö, eller rädsla. Är det 5 timmar kö - stå i den kön. Blir du lite rädd för vad det kan vara - åk ändå. Du kommer inte ångra dig.

Wizarding World har också Ollivanders wandshop. Hit kan kön också bli lång, 30 besökare åt gången släpps in affären och får köpa trollstavar av Ollivander. Det är en väldigt fin upplevelse och också något man ska uppleva - backa inte heller här pga långa köer.

Zonkos och Honeydukes finns för att köpa merchandise. Spara pengar till detta! Jag tycker personligen inte att det är jättedyrt (inte i svenska mått mätt) men man vill ändå inte behöva snåla på allt det man vill ha!

På Three broomsticks kan man beställa mat i sann HP-anda, och man kan ta en honungsöl på The Hog's head.

Universal Studios, den andra parken, är också väl värd pengarna. Där finns coola bergochdalbanor, häftiga 4D-filmvisningar och snygga omgivningar. Strunta inte i denna park!

Sedan är det också ju så att i Orlando finns Disney World, något helt fantastiskt och ett måste för alla Disney-fans. Disney World har 4 parker - Magic Kingdom, Animal Kingdom, Hollywood Studios och Epcot. Det finns även vattenparker.

Vi kunde bara vara i Disney World en dag, och beslöt oss för att spendera den i Magic Kingdom, som är det Disney World i alla fall jag drömt om som liten - slottet och paraden, Space Mountain och Thunder mountain railroad. Disney World är oerhört häftigt att besöka, deras åkturer är lite mer anpassade för hela familjen (inte lika läskigt som Universal alltså) men de har mycket coolt man bara inte får missa. Haunted Mansion är ett hett tips. Paraden är ett måste. Den är fin och underbar.

Disney World är lite dyrare än Universals parker, där ett dagspass ligger på mellan 800-1000 kr beroende på om du väljer att ha möjlighet att besöka alla parker eller bara en av dem.

Något annat folk undrar om är mat. Jag som bott snart 5 år i Stockholm tyckte att all mat i USA var extremt billig. Amerikanare klagade ofta om priserna inne i ex. parkerna, men jag säger bara: försök få en måltid i Stockholm och du kommer ändra dig! Mat inne i Disney World och Universal-parkerna kostar ungefär 80 kr per portion med stor läsk (och då menar jag massivt stor läsk). Vi hade räknat med 2000 kr i matpengar under vår vistelse i USA men vi lade inte så mycket, snarare 1400.

Universal Citywalk har flertalet restauranger som har lite billigare priser, och också lite finare restauranger där priserna ändå ligger på runt hundralappen (och där gratis refill på läsk ingår!)

Jag längtar tillbaka till Orlando nästan varje dag - för jag älskar att åka coola bergochdalbanor och kan aldrig få nog av det. Saknar det jättemycket! Jag hoppas alla som vill kan åka dit, och att ni har någon nytta av mina tips. Fråga annars bara i kommentarerna om det är något mer! Jag tror dock att ska du åka till Orlando och vill verkligen få ut det mesta av det bör du räkna med en reskassa på mellan 15 000 - 20 000, beroende på vilket hotell du bor på och vilket flygbolag du åker med. Det finns annat i Orlando också som vi inte såg (Sea World och även Universals vattenparker) så man kan göra mycket mer!

Kom ihåg för resa till USA:
- Fyll i ECTA för att få tillstånd att åka (hittas här )
- Orlando är varmt! Drick mycket vatten och gå in i butiker då och då för att svalka av dig vid parkbesök (air condition!)
- Kom ihåg att lämna dricks!







lördag 21 juli 2012

Hål i jeans - panik?

Efter min plötsliga viktuppgång detta året på grund ut av att jag slutade med p-piller gick jag upp en jeansstorlek (på överkroppen dock inte mycket förändring) och dessutom blev mina lår sådär väldigt stora att de ofta skaver mot varandra. Det gör att typ alla mina jeans som jag nu köpt ändå går sönder mellan benen - just för att de blir så nötta! Så jobbigt. Ett par har min mamma lappat (ja, man får be mamma om hjälp även när man snart fyller 24 år tycker jag...) men det andra paret jag har, och som jag egentligen mest tycker om att ha på mig, har nu börjat bli små hål i. Dock är det ju mellan benen så enligt Erik syns de inte alls - så då får man väl ha på sig jeansen ändå?

Och dessutom, om någon skulle se att jag har nötta jeans som det är lite hål i kan jag väl bara låtsas att det är en punkperiod eller något som man går igenom. Man får väl gå igenom perioder när man snart är 24 år också? Man måste väl inte sluta med allt (perioder, be mamma om hjälp, bli löjligt glad när det är lördagsgodisdags) bara för att man börjar samla på sig några år? Det tycker inte jag i alla fall!


fredag 20 juli 2012

Konventens konvent! Eller?

Nu har Caroline och Anna åkt hem efter några dagar intensivt MultiConplanerande.
"Vi har möte på torsdagen på dagen, så då har vi onsdagen, torsdagkväll och fredagen till att bara chilla och ha roligt!" vad var vi sa innan vi möttes.

Jo.

Det gick sisådär. Vi började redan på onsdagen planera, köpte en domän, fixa hemsida, diskutera och vi fick stupa i säng efter att ha blivit helt utmattade. Torsdagen blev intensivt MultiCon-ande hela dagen och även när vi på kvällen träffade en kompis var det svårt att släppa.

"Ja men, nu måste vi faktiskt ta det lugnt!" sa vi idag efter att ha sovit en lång natt efter att ha fixat klart hemsidan och mycket annat.

... Och sedan beställde vi visitkort, uppdaterade våra sociala medier och började diskutera andra saker.

Slutsats gällande vad denna projektgrupp är bra på:
- Att vara effektiva, få saker gjort, planera, improvisera

Vad denna projektgrupp behöver bli mycket, mycket bättre på:
- Att slappna av

Jag är så taggad dock, jippi! MultiCon kommer bli så fint, även om det kommer äta upp allt min fritid!


onsdag 18 juli 2012

Besök! Och MultiCon på det.

Idag får jag finbesök av finaste Caroline som ska stanna här några dagar. Vi ska förutom att leka, hinna med ett besök på Gröna Lund och äta massa gott också hinna med att ha seriösa möten gällande MultiCon. MultiCon är ett multifandomevent som jag, Caroline, Anna och Erik planerar att arrangera nästa sommar i juni. Ett konvent som är tänkt att innehålla aktiviteter kring Harry Potter, Hunger Games, Glee, Doctor Who/Sherlock/Supernatural, StarKid och mycket annat. Vi har verkligen storslagna planer och jag är verkligen taggad på vad vi kan göra av detta. Jag hoppas verkligen att allt kommer att gå vägen!

Nu har jag i alla fall spenderat hela morgonen med att städa lägenheten, egentligen hade jag tänkt fixa klart det mesta igår men då fick jag mensvärk som inte var av denna värld, så jag spenderade mer tid i fosterställning och grät av smärta än vad jag spenderade med skurhinken... Så jag fick ta igen allt idag istället!

Det här är min sista semestervecka, på måndag är det dags att gå tillbaka till jobbet. Semestern har gått så fort verkligen! När jag gick på semester och insåg att det var en månad ledigt kändes det så länge, men dagarna har verkligen sprungit förbi! Det ska bli skönt att komma tillbaka till jobbet dock (och tjäna pengar!)

tisdag 17 juli 2012

Kreta

Jag har då alltså varit en vecka på Kreta. Vi reste med Fritidsresor till Chania, och bodde på Caldera Beach Hotel. Vi hade en lägenhet med 3 rum, 2 balkonger och ett helt lagom litet pentry att laga mat i. Hotellet var väldigt fint, såg helt nybyggt ut och hade helt fantastisk pool, restauranger och gratis minigolf! Hotellet låg en bit från Platanias, som tydligen är berömt för sitt nattliv (något vi dock inte brydde oss speciellt mycket om) och var omgivet av apelsinträd och låg nära Medelhavet.

Jag har aldrig åkt charter innan men känner att jag verkligen kan vänja mig vid att någon visar mig precis vilken buss jag ska ta till hotellet, var receptionen ligger, var jag äter bäst mat och hur jag bäst tar mig till de ställen jag vill åka till. Det var väldigt skönt, speciellt efter vår skräckresa hem från USA när vi blev fast på Newark utan någon som hjälpte oss alls.

Vi tog det relativt lugnt hela veckan. Vi hade en inbokat utflykt ordnad av Fritidsresor, vilket var en utflykt till Knossos. Jag som älskar antikens Grekland, minoiska kulturen och mytologin var i extas inför att äntligen få besöka detta fantastiska ställe. Vi fick åka med en guide från fritidsresor som berättade mycket spännande (men där jag, nördig som jag är, dock redan visste det mesta och kunde höra några fel i mytologin men det är lätt hänt). Det som var synd med denna utflykt var att den började tidigt på morgonen (kl. 7 åkte vi från hotellet) och vi gjorde först ett stopp för att gå på arkeologiskt museum, sedan ett längre stopp för lunch i Heraklion, och när vi kom till Knossos var klockan över 14.00 och man hade gått i värmen hela dagen och var ganska trött. Det var dock helt fantastiskt att titta på allting på Knossos. Erik tyckte mest att det var sten. Alla kan ju inte vara nördar! Det roliga med Knossos var att studenter fick gå in gratis om man visade studentleg, vilket jag och Erik ju har. Jag som aldrig nästan använder mitt studentleg fick använda det på Kreta!

Övriga dagar badade vi mycket. Vi åkte till två fina badstränder där vi spenderade några härliga timmar i det underbart, blåa Medelhavsvattnet. Tur att vi hyrde bil så vi kunde göra sådana utflykter! Visserligen hade vi nära till havet även vid hotellet, men den sandstranden var ganska stenig och det var svårt att komma i och ur vattnet, som dessutom blev djupt ganska direkt.

En dag med shopping i Chania blev det också. Erik passade på att gå på deras lädergator där de säljer mycket handgjorda saker i läder, och han köpte en ny, fin plånbok och ett skärp. Det mesta var väldigt billigt på Kreta, vet inte om det är för ekonomin är dålig just nu eller om det alltid är ganska billigt. För någon van vid Stockholmspriser var det i alla fall drömmen! Jag, shoppingfreaket, köpte dock ingenting till mig själv! Spenderade dock några hundralappar ändå på lite presenter till alla här hemma

En helt underbar sak som vi inte hade planerat men som vi av en händelse kom på skulle vara roligt att åka till var The Botanical Park of Crete. Det visade sig vara ett jättestort område med mängder av växter, fruktträd, blommor, djur och örter. Man betalade 5 euro, fick en flaska med vatten och paraply som skydd för solen och sedan fick man börja vandra runt. Ingången till parken låg högt uppe på ett berg, och man gick rakt ner i dalen för att sedan gå rakt upp igen. Vi tog den långa vägen för att verkligen se allting, vilket var en verkligt fin promenad. Det var ungefär 2 km att gå. Här fick vi även plocka apelsiner, vilket jag hade en liten besatthet kring, så jag var glad som ett barn på julafton! Plocka apelsiner var dock inte lätt, de sitter fast hårt i sina grenar så man fick snurra och dra och hoppas på att inte få med sig hela trädet.

Jag är jättenöjd med resan till Kreta! Maten var god, människorna trevliga, hotellet var väldigt fint och flygningen gick bra. Värmen kändes även mer som svensk värme, även om det såklart var mycket varmare där. Florida-värmen var väldigt kvav och kändes jobbig att andas i, medan man på Kreta mest blev svettig.

Bästa med Kreta:
Kycklingspett, apelsinträd, Medelhavet och god glass!

Sämsta med Kreta:
Att på alla ställen, förutom vårt hotell thank you god, så har de dåliga rörsystem, avlopp och dyl. att man inte får spola ner toapapper i toaletten! Man får lägga toapappret i en annan hink bredvid. Jisses. Jag som är så extremt bekväm och petig tyckte detta verkar helt omöjligt att leva med. Nä, det slipper jag gärna!

Erik lyssnar på guiden vid Knossos

Jag kollar på alla fina ruiner

Jag har plockat apelsiner!

Ett av många glas med färskpressad apelsinjuice

Fina stranden: The big beach!

Juice från apelsinerna jag plockade!

söndag 15 juli 2012

Hemma igen!

Jag och Erik är nu hemma igen efter en fantastisk vecka på Kreta med hans familj! Vi har ätit god mat, njutit av medelhavsbad, svettats i värmen och tittat på Knossos och andra sevärdheter. Jag har även fått plocka apelsiner, helt fantastiskt!

Bilder kommer säkerligen senare men nu vill vi bara pusta ut efter semestern (konstigt att man är så trött?) och ta det lugnt en kväll. Imorgon ska jag försöka hinna med allt!


lördag 7 juli 2012

Imorgon: Kreta!

Ja, imorgon är det äntligen dags för vår resa till Kreta. Det ska bli jättespännande, roligt, härligt och VARMT! Redan idag börjar resan då vi åker till Arlanda för att sova på hotell där en natt, och vi packar det sista nu - jag och Erik. Erik som tyvärr är lite småförkyld och hes, men som i alla fall inte har feber längre vilket han hade igår och i förrgår. Jag tycks vara den enda som klarat mig helt från Felix Felicis-sjukdomen (förutom möjligen lite snuva. Så det är jag väldigt nöjd med!

Det kommer nog inte bli något bloggande nu på en vecka, men det tror jag att ni överlever utan. Här är lite bilder från veckan för att ni ska ha något att titta på. Felix Felicis 2012 + Mirrebesök!








torsdag 5 juli 2012

Varför jag engagerar mig i Harry Potter

Det dök upp under en intervju vi lyssnade till på konventet mellan radio och arrangörer + deltagare. "Varför ska man arrangera saker som handlar om barnböcker?"

För det första kan man ge sig in i en lång diskussion om huruvida Harry Potter är barnböcker eller inte, en diskussion jag tycker är tröttsam och inte speciellt givande alls - jag vet varför jag står för åsikten att det inte är barnböcker och det är något jag kommer fortsätta göra. Det är inte det viktiga.

Jag började engagera mig i Harry Potter-fandom 2007. Jag och Hanna satt på msn, lite besvikna över det faktum att vi inte var i USA och fick se Wizard Rock, Potter Puppet Pals och andra coola saker - när vi plötsligt kom på idéen: Varför kan inte vi också få konvent? Varför kan vi inte fixa coola Harry Potter-grejer här? Och tillsammans med Ell kläcktes idéen till Rememberall 2007, ett konvent med 24 deltagare. Efter det kom Wizard Rock-spelningar, Erised 2008 med 100 deltagare, och vi har haft fler spelningar, fler konvent, Quidditch-SM och mängder med andra stora träffar och liknande i Harry Potters tecken.

Att arrangera saker tar tid. Det kräver blod, svett och tårar. Det kräver att man orkar, kräver att man klarar av att ens kompisar man arrangerar med någon gång kommer att gå en på nerverna. Det kräver hjärta. Det kräver engagemang. Det kräver en tilltro till sig själv och det man håller på med.

Varje gång jag har arrangerat något större har jag nästan varje gång legat i en soffa/på ett golv/i en säng och tänkt för mig själv att "Aldrig mer!".

Men så blir det inte riktigt. För vad är det som gör att man vill fortsätta anordna sådant här? Vad är det som lockar?

Harry Potter är fint. Harry Potter-fandom är fint. Det faktum att vi idag, i Sverige har en hel ny generation med HP-fans är så vackert att en "gamling" som en själv kan bli lite tårögd. Det faktum att Sverige överhuvudtaget, tillskillnad från Norge, Danmark, Finland osv ens har event kring Harry Potter är fantastiskt.

Och jag vill behålla det. Jag vill att det ska fortsätta komma HP-event. Att gå på event, att arrangera event har gett mig så mycket. Självförtroende, vänner. Tilltro till min egen förmåga. Jag har lärt mig hur man hanterar stressiga situationer, krissituationer, hur man improviserar när saker inte går som man tänker. Hur man talar inför hundratals människor. Hur man sköter mediakontakt. Hur man sköter kontakt med människor på tu man hand. Jag har lärt mig så pass mycket att det jag gjort inom HP-fandom idag är en stor anledning till att jag har jobb där jag har jobb.

Jag älskar också att det finns event för ungdomar där alkohol inte är centralt. Det är en annan viktig förmåga.

Oavsett vilket har jag tusen anledningar att engagera mig i Harry Potter och vår fandom här i Sverige. Och även om jag inte kommer att kunna försörja mig på detta tänker jag nog bita mig fast i det så länge jag kan. För att uppleva nörderi på nära håll, är nog det vackraste jag vet i hela världen.


onsdag 4 juli 2012

Tillbaka från Växjö!

Jag har varit på fantastiskt Harry Potter-konvent, träffat mina underbara vänner och haft jättekul. Nu har jag också några dagar haft besök av min bästa vän Mirre, så jag har verkligen haft fullt upp med allting förutom bloggen känns det som. Ska försöka ladda upp några bilder så fort som möjligt men vill bara skriva att just nu är jag i sådant lyckorus efter härligt konvent och träff med underbara vänner att det bara inte kan bli bättre. I helgen åker vi till Kreta och det är episkt!

Förresten vill jag så gärna ha biljetter till Justin Bieber... Varför kan/vill ingen gå med mig?