Sara kommenterade och ville ha receptet på bullarna, så jag postar det här. Hoppas att det är ok för dig Ellinor, men ju mer bullarna sprids desto mer bullar kan vi ju smaka!
Saffransbullar med kanel, mandelmassa och äpple
Ca 16-18st
Deg:
25g jäst
8½ dl vetemjöl
1krm salt
2½ dl mjölk
1 kuvert (½g) saffran
½ dl strösocker
75g rumsvarmt smör
1 ägg
Fyllning:
75g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
100g mandelmassa
1 litet äpple
Ägg till pensling
Pärlsocker att strö över
Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt.
Ljumma mjölken fingervarmt. Stöt saffran fint tillsammans med lite av
sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den.
Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och
ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, ca 5 minuter i
hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i
minst 40 minuter.
Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred på kanelsmöret
och riv över mandelmassan. Riv äpplet (låt vätskan rinna av lite innan)
och strö över degen. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor.
Lägg bullarna i bullformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt
jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö
över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 225 C, ca 8-10 min.
Tack!
SvaraRadera